Från Héléne

:) <3              








Eleverna Lucas Blom, Sofia Carlsbrand, Viktor Gornitzka och Jennie Eriksson,

alla från det internationella programmet, år 2, på Nacka gymnasium utanför Blå Moskén.

  

EU-KUNSKAPER TOG ELEVER ÄNDA TILL ISTANBUL!

Med kunskaper kan man komma långt! Redan i höstas kvalificerade sig en grupp elever på Nacka gymnasiums internationella program dels genom uppsatsskrivning, och dels genom debattävling mot 28 andra svenska skollag till att få representera Sverige i Europeiska ungdomsparlamentet i Istanbul i maj månad. Där träffades 150 ungdomar från ett 20-tal länder under sex dagar för att komma fram till gemensamma ståndpunkter i olika sakfrågor som är aktuella inom EU. Arbetet skedde i en engelskspråkig privatskola som inhägnades av en fantastisk park, med utsikt över Bosporen och den asiatiska sidan av staden.

Vad är European Youth Parliament?

EYP är en organisation som varje år ordnar ungdomsparlament i olika europeiska länder för att ge ungdomar möjlighet att träffas och arbeta gemensamt och få alla att känna sig ansvariga för framtiden. Arbetsspråket är engelska. För att få delta måste elever kvalificera sig i nationella uttagningar först.


Utskottsmöten

Under intensiva arbetsdagar delades alla in i olika utskott som bereder frågor som: Hur ska Europa kunna tävla med Kina om forskning och teknologisk utveckling?, Hur ska civila kunna skyddas från terrorism?, Hur ska EU få energiförsörjning i framtiden utan ett alltför stort beroende av Ryssland?, Hur ska vi motverka fördomar och rasism i Europa och skydda mänskliga rättigheter?, Vilka vägar finns ur finanskrisen?, Hur kan EU hantera arbetslöshet i en tid av finansiell kris?, Vilka strategier bör EU ha för att förbättra kvaliteten på mat?, Vad kan EU göra för att behålla den biologiska mångfalden?, Vilken hållning ska EU ha i Israel-Palestinakonflikten? och Är en sänkning av rösträttsåldern en bra väg för att få ungdomar att engagera sig mer politiskt?


General Assembly

Under General Assembly samlas alla för att lägga fram de resolutioner som arbetats fram i utskotten. Ett utskott i taget presenterar sin resolution som följs av frågor och slutligen sker omröstning om det Europeiska ungdomsparlamentet ska anta resolutionen eller inte. Det är väldigt spännande för varje utskott att se hur presentationen mottas, och nervositeten blir stor för att resolutionen inte röstas igenom och antas General Assembly.


Eurovillage och Euroconcert

Det finns tid för andra aktiviteter också som t ex den uppskattade Eurovillagekvällen då alla länders delegationer bjuder på smakprover från sitt land. De svenska ungdomarna förberedde "A taste of Sweden" till abbamusik. Under Euroconcert har länderna olika musikframträdanden för varandra. 

SVERIGE <3 <3

Partynatt på Bosporen

Efter en veckas hårt arbete med nattarbete avslutades ungdomsparlamentet med en nattlig båtfärd på Bosporen i piratutstyrsel med middag och disco i den ljumma istanbulnatten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ÅHHH, började nästan gråta när jag gick det här som Helene hade skrivit! :/ Det är fan en hel vecka sen vi åkte därifrån! Kännssss som så mycket längre! Saknar alla jättemycket <3

kram
en känslosam Erixon


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0