Unga Reportar

Jaha, nu var jag hemma igen efter 2 långa, jobbiga dagar med "Unga reportrar". Det har varit jätteroligt och man har lärt känna många roliga människor från hela landet! :)
I sommar blir det att bevaka de formella EU-topp mötena som går av stapeln den 15-17 juli och sen i september! :)
Har varit roligt, orkar tyvärr inte skriva nått mer! (a) Ikväll äre ju Champions League final : Manchester United mot Barcelona! :D haha det kan nog bli en bra match! Heja heja, men på vilka?



 vs.


kram
en trött Erixon

Från Héléne

:) <3              








Eleverna Lucas Blom, Sofia Carlsbrand, Viktor Gornitzka och Jennie Eriksson,

alla från det internationella programmet, år 2, på Nacka gymnasium utanför Blå Moskén.

  

EU-KUNSKAPER TOG ELEVER ÄNDA TILL ISTANBUL!

Med kunskaper kan man komma långt! Redan i höstas kvalificerade sig en grupp elever på Nacka gymnasiums internationella program dels genom uppsatsskrivning, och dels genom debattävling mot 28 andra svenska skollag till att få representera Sverige i Europeiska ungdomsparlamentet i Istanbul i maj månad. Där träffades 150 ungdomar från ett 20-tal länder under sex dagar för att komma fram till gemensamma ståndpunkter i olika sakfrågor som är aktuella inom EU. Arbetet skedde i en engelskspråkig privatskola som inhägnades av en fantastisk park, med utsikt över Bosporen och den asiatiska sidan av staden.

Vad är European Youth Parliament?

EYP är en organisation som varje år ordnar ungdomsparlament i olika europeiska länder för att ge ungdomar möjlighet att träffas och arbeta gemensamt och få alla att känna sig ansvariga för framtiden. Arbetsspråket är engelska. För att få delta måste elever kvalificera sig i nationella uttagningar först.


Utskottsmöten

Under intensiva arbetsdagar delades alla in i olika utskott som bereder frågor som: Hur ska Europa kunna tävla med Kina om forskning och teknologisk utveckling?, Hur ska civila kunna skyddas från terrorism?, Hur ska EU få energiförsörjning i framtiden utan ett alltför stort beroende av Ryssland?, Hur ska vi motverka fördomar och rasism i Europa och skydda mänskliga rättigheter?, Vilka vägar finns ur finanskrisen?, Hur kan EU hantera arbetslöshet i en tid av finansiell kris?, Vilka strategier bör EU ha för att förbättra kvaliteten på mat?, Vad kan EU göra för att behålla den biologiska mångfalden?, Vilken hållning ska EU ha i Israel-Palestinakonflikten? och Är en sänkning av rösträttsåldern en bra väg för att få ungdomar att engagera sig mer politiskt?


General Assembly

Under General Assembly samlas alla för att lägga fram de resolutioner som arbetats fram i utskotten. Ett utskott i taget presenterar sin resolution som följs av frågor och slutligen sker omröstning om det Europeiska ungdomsparlamentet ska anta resolutionen eller inte. Det är väldigt spännande för varje utskott att se hur presentationen mottas, och nervositeten blir stor för att resolutionen inte röstas igenom och antas General Assembly.


Eurovillage och Euroconcert

Det finns tid för andra aktiviteter också som t ex den uppskattade Eurovillagekvällen då alla länders delegationer bjuder på smakprover från sitt land. De svenska ungdomarna förberedde "A taste of Sweden" till abbamusik. Under Euroconcert har länderna olika musikframträdanden för varandra. 

SVERIGE <3 <3

Partynatt på Bosporen

Efter en veckas hårt arbete med nattarbete avslutades ungdomsparlamentet med en nattlig båtfärd på Bosporen i piratutstyrsel med middag och disco i den ljumma istanbulnatten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ÅHHH, började nästan gråta när jag gick det här som Helene hade skrivit! :/ Det är fan en hel vecka sen vi åkte därifrån! Kännssss som så mycket längre! Saknar alla jättemycket <3

kram
en känslosam Erixon


Istanbul

Oj nu var hela Istanbulresan över. Jag kan bara inte fatta det! Det kändes ju som en evighet tills att vi skulle åka när vi fick reda på att vi var inbjudna men nu är det redan över!! :o :/ Faan vill tillbaka, tillbaka till alla underbara människor!

Från början då, hämtade Viktor vid halv 6 för att sen åka in till centralen och möta Sofia och Lukas. Shiiit sjukt trött, och resfeeber! Träffade iaf dem, :) och vi åkte till Arlanda, checkade in, kollade lite i taxfree och sen var det dags att gå till gaten. Resan gick bra, sov nästan hela resan! :) Kom till Istanbul vid 12 tror jag. Fick leta lite efter de som skulle hämta oss men sen efter mycket om och men gick det iaf bra! :) Åkte och kollade lite på olika saker, det var sååååå varmt bara! :o jag hade jeans och fick inte tid att byta eftersom min väska låg underst! :( Men det gick bra, sen åkte vi till Robert Collage där vi skulle käka vår middag (även där vi skulle vara nu i fem dagar). Träffade även den andra svenska delegationen! UNDERBARA TJEJER! <3 Kul och trevlig dag!

Dagarna som följer händer det såklart hur mycket som helst, och alla som vill veta får fråga mig! Jag orkar nämligen inte skriva allt som hände! (a) Vi hade teambuildning med SEDE min kommittée. :) Underbara människor från hela Europa! <3 Sen var det dags för arbete, under två dagar så arbetade vi intensivt för att få fram en bra och smart resolution. Vårt ämne handlade om "Hur man ska kunna hitta en balans mellan att bekämpa terrorism utan att kränka de mänskliga rättigheterna!" Hur svårt som helst, men också väääääldigt intressant! :)

:) <3  Teambuildning SEDE <3 SVERIGE <3 <3 Pirater! :D <3

Kram
en glad, men samtidigt ledsen Erixon

Om helgen!

Då vare måndag igen då! Men denna veckan går jag bara 4 dagar i skolan för på fredag är det ISTANBUL med Sofia, Lukas och Viktor (Hélène) Ojoj va nervöst det är! :o Jaja, det går säkert bra! :)

Helgen iaf. Fredag, ja i skolan, hela förmiddagen NP i engelska och sen muntliga engelska också! :o :/ men det som är skönt är att all engelska Np är över! :D Underbart! Efter skolan drar jag iväg till gymmet, sen iväg för att vara barnvakt, men så blir det inte för mamman är sjuk. Är där typ 1 timme för att avlasta henne! :p (a) Sen träffar jag min vän Elise, går promenad! Träffar Em också! :) Hemma hos Em på kvällen, de bakar kladdkaka! :) MUMS. Sen kollar vi på "Panic Room" UNDERBART BRA FILM!

lördag, skulle åkt till sats men orkade inte, gick ut och sprang istället! :) thihhi, sen skulle jag möta tvillingarna i stan! Och sen till handbollen i Globen! Tack för en myyyysig dag med finaste tvillingarna Sarah och Anna! <3 Åkte till Globen för att träffa papps. Står i kön och träffar typ hur många som helst som pappa känner :o :p jaja, där inne träffar vi syster som jobbar där! ;) Kollar på dammatchen, GANSKA värdelös enligt min mening. Sen träffade jag en gammal vän! :) Trevlaaans! Kollade herrmatchen, sååå rätt att Alingsås vann! :)

söndag, åkte ut för att provrida Mökkur. Det gick hur bra som helst! Han är såå söt :) hihi. Hem igen, duschade och åkte in till stan för att träffa en vän. Jättemysigt, snackade och gick bara runt. Även en jäkla massa kaooooos den dagen! :o :/ Men sånt e livet!

Kram
glad Erixon

Måndag

Jaha då vare måndag igen då!
Men ganska skönt faktiskt.. sovmorgon och sen föreläsning i Kc, om finanskrisen. Visst det var väll intressant men jag måste medge att det gick in genom det ena örat och ut genom det andra. Föreläsaren Lars Magnusson var helt okej, kanske inte den bästa talaren jag har hört men helt okej. Jag och Sarah var bara lite upptagna med att skriva lite hemlisar på pappret så i mitten kommer jag inte alls ihåg vad han pratade om. Haha menmen, det spelar inte så stor roll! :) Sen lunch, käkade med Jonas också! 
Forum eftersom vi hade håltimme! Barista såklart! hahaha. Satt där och snackade, skitsnack som vanligt! Men hur roligt som helst, pratade om hur vi ska göra när jag åker till Istanbul, vi ska nämligen vara Abba där en kväll och om vi skulle sjunga eller mima. Men båda Sarah och Frida tyckte nog att vi skulle mima bara för att inte skämma ut oss! Hahaha. 
Sista lektionen, retorik. Lyssnade på ett tal, fixade lite med feedback, ja och sen var lektionen slut! Sköööönt!

Hemma igen, pluggade lite, pappa ville ha en springkompis så jag och han sprang ner till Konsum för att handla lite småsaker! Nu har jag pluggat ännu lite till men snart kommer Elise så vi ska gå en liten promenad! :D
älskar bara våren! :D <3

Kram
en glad, lite trött Erixon



Låång helg!

Jiippii! Långhelg nu! :D
Jaa valborg ska jag inte kommentera iaf inte för min egen skull! Nej men det var jättetrevligt! Alltid lika trevliga människor! (: Hemma hos Hugo Boosss! :D

1 maj, ja vaknade vid kanske 11 då pappa satte igång och började riva balkongen! :o fick gå upp då iaf! Ute och solade hela dagen, hjälpte pappa att riva balkongen och fikade hemma hos grannarna! Myys! På kvällen kom familjen Emilsson/Andersson på middag. Alltid lika trevligt, satt ute först, middag och efterrätt sen började vi frysa och gick in. Bestämde oss för att spela pictionary. Haha först vann Johan och jag, sen Johan och Frida. Stackars Cajsa har aldrig fått vinna de senaste 5 gångerna vi har spelat det! :o (a) Sen lite kort också, jag var helt värdelös på "neger och president" då jag typ förlorade alla gånger :o menmen, "otur i spel, tur i kärlek?!" Sen kollade vi på "Twilight" eftersom Johan inte hade sett den! Åååhh så underbar! :D <3

vaknade imorse och skulle åkt till sats, men jag orkade inte så jag tog en löprunda i skogen! Jäättesköönt, måste jag säga! :) Käkat lite frukost och nu ska jag plugga och sola hela dagen! Ikväll kommer Anna, Sarah, Frida och Jossan hit och det blir spakväll! :D Myys! <3

kram
en glad och nöjd Erixon

RSS 2.0